Ugrás a fő tartalomra

SZÍNEK és KONTRASZTOK



Leggyakoribb a hideg és meleg színek kontrasztja. Ilyenkor a térben vagy a kék - zöld, vagy a vörös tartalom dominál, izgalmas kombinációt alkotva.


Különleges hatást érhetünk el a kiegészítő kontraszttal. Ehhez csupán a szíkörön két egymással szemben álló árnyalatot kell kiválasztanunk. Pl. narancs és kék, vörös és zöld, türkizkék és sáfrány színe.


Talán a legismertebb színellentét a világos-sötét kontraszt. Ez a legegyszerűbb különbözőségen alapul. A minimál stílusban is nagymértékben jelen van ez a színpárosítás, pl. a sötét wenge és a fehér és világos árnyalatok használata. Ez izgalmasan szép és elegánsan egyszerű is lehet. De vigyázat, a két véglet közötti ellentét vibrálásban, feszültségben is megnyilvánulhat.


Igazán eredeti hatást érhetünk el az un. szimultán kontraszttal. Ehhez a színkörben egymáshoz közel álló, vagy egymás melletti színeket kell párosítanunk, amelyek tulajdonképpen nincsenek harmóniában egymással, mint pl. a kék és a zöld, a vörös és a narancs. Ha a színkör túloldaláról választunk hozzájuk egy harmadik színt, a végeredmény valóban izgalmas, mégis harmónikus lesz. Manapság ez a színtársítás talán a legnépszerűbb:)


Minőségi kontraszt, amikor csupán egyetlen színt, illetve annak különböző árnyalatait használjuk az enteriőrön belül. Ez nagyon elegáns, vissszafogott összképet ad. Szépek pl. a barna árnyalatai, a kék árnyalatai, a lila és még sorolhatnám..

képek forrása itt
Különlegessé tehetjük enteriőrünket a mennyiségi kontraszt, használatával. Lényege, hogy a kiválasztott színek arányait, mennyiségét változtassuk. Így a felületi nagyságból eredő ellentét teszi izgalmassá és harmónikussá otthonunkat.



Izgalmas a téma, kedvet kaptál az új színekhez az otthonodban?



Megjegyzések

  1. Nekem az a nappali a kedvencem, ahol a fehér és a barna árnyalatai dominálnak : ) Gyönyörű!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kis konyha 12 nagy ötlettel..

Ha kicsi a konyhánk akkor se keseredjünk el. Sokszor a legabszurdabb terekből születnek a legötletesebb és egyedibb megoldások. A hármas alapszabályt már biztosan ismeritek. Hűtés - mosogatás - főzés. Ha lehetséges tartsuk meg. Azonban van olyan helyzet, hogy nem tudjuk átrakni a kiállásokat, vagy olyan pici a konyha, hogy úgyis minden kéznél van.    1 .  Ebben a pici részletben az oldalfalakon a keskeny polcok nagyon praktikusak. Jó megoldás a lelógó lámpatest. Bár ennél figyelni kell, hogy, ha nyíló az az ablak nyitható is maradjon.     2 .  Azzal, hogy a felső szekrények fehér színt kaptak, megoldott a tárolás, de mégsem nyomja össze a teret. Az alsó bútor pasztell színe adja meg az otthonos hangulatot.     3 .  A pultlap mélyítésével, ha felülősen is, de az étkezés megoldva. Ezt főleg olyan konyhákban érdemes alkalmazni, ahol az étkezési szokásoknak megfelel. Pl. csak reggelire és esetleg vacsira étkezik otthon egy fiatal pár, vagy egyedülálló hölgy.   

FELÚJÍTUNK, de mi legyen a sorrend?

Kinek mikor kell jönni? Felújítás során sok szakember megfordul leendő szebb otthonunkban:) Ahhoz, hogy ne legyen kavarodás és káosz, előre fel kell készülnünk. Meg kell szerveznünk, hogy minden szakember  a megfelelő időben érkezzen és a munkájában ne legyen zavaró tényező. Ez alatt azt értem, hogy ne legyen csúszás az előző szakterülettel, ami a másik munkáját hátráltatja, vagy akadályozza. Persze közbe jöhetnek nem várt események, de ha felkészültünk, ezeket is jobban tudjuk kezelni:) Elengedhetetlen egy ütemterv készítése. Ezt a következőképpen csináljuk: Készítsünk egy táblázatot. A bal oldalra egymás alá írjuk be az adott szakmákat, lehetőleg a munkák sorrendje szerint. Készítsünk akkora rubrikát, hogy a szakember nevét és telefon számát is be tudjuk írni. A felső sorba pedig az idő kerül napokra vagy hetekre lebontva. A táblázat középső rubrikáiba színes filccel jelöljük vízszintes vonallal, hogy ki mettől meddig dolgozik. Így átláthatjuk a munkafolyamatokat, és hogy mel

Egykori pályaudvar épülete, nyaralóként

Íme a környezet a sínpárokkal.. Hatalmas terem, mintha múzeumban lennénk.. Étkező, kandallóval.. Na de a többi.. Fent a galérián.. Ebből a megvilágításból barátságosabb.. Fa, minden fa.. A nappali igazán bájos, vidékies lett.. Színházban járunk? Nem, csak a hálószoba van elszeparálva.. forrás A fürdő, sok fával egyszerű vonalakkal.. Mit szólsz hozzá?